Šta je etnografija?

Etnografija je žanr pisanja svojstven društvenim naukama, naročito etnologiji i socio-kulturnoj antropologiji.

Mosaic - M.C. Escher

Mosaic – M.C. Escher

Riječ “etnografija” se koristi da označi kako vrstu istraživanja, tako i njegov proizvod – knjigu. Kao sveobuhvatne studije kulturnih praksi, etnografije informišu svoje čitatelje o tome kako se određena grupa ljudi ponaša, razmišlja, u šta vjeruje, kako osjeća, itd. Etnografije narativno uranjaju u atmosferu, što je često ostvareno kroz pripovijedanje priča, opise čulnih utisaka autorke ili autora, kao i prenošenjem odlomaka iz intervjua ili opisivanjem toga šta se dešavalo oko autorke ili autora u toku istraživanja. Etnografija je vrsta knjige koja može da spoji stil novinarskih putopisa sa naučnom analizom, zamagljujući razlike između ovih vrsta pisanja. Etnografi i etnografkinje često pišu u prvom licu, kako bi učinili vidljivim efekte svog prisustva na situacije koje opisuju.

Da biste pisali etnografski, morali ste prisustvovati događaju koji opisujete – etnografije se ne mogu pisati samo na osnovu istraživanja literature. Tema etnografskih istraživanja i knjiga može biti bilo koji dio ljudske stvarnosti i iskustva – od odijevanja, arhitekture, razmjene darova, preko muzike, zdravstva i medicine, ratnih sukoba, do prekomorskih plovidbi, granica, interneta, seksualnosti, i tako redom.

Etnografije često otvoreno govore o samom procesu istraživanja i nerijetko opisuju dolazak etnografa ili etnografkinje na scenu dešavanja. Etnografije se obično pišu nakon višegodišnjeg uranjanja u istraživani društveni kontekst.

Prevedeno i prilagođeno sa sajta: https://twp.duke.edu/uploads/assets/ethnography.pdf

Pogledajte dokumentarce o troje čuvenih, klasičnih etnografa:

Franc Boas

Margaret Mid

Edvard Evans-Pričard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s