Alison Bešdel, autorka Bešdel testa, dobila je MekArturov grant

Dobitnici i dobitnice MekArtur stipendije za 2014. godinu su objavljeni prije nekoliko dana. U skupu vrlo impresivnih (i impresivno raznovrsnih) nagrađenih mozgova je i Alison Bešdel. Ova briljantna crtačica stripova i grafičkih knjiga je istraživala svakodnevne živote lezbejki u svom stripu „Lezbače za praćenje“, u periodu od 1983. do 2008. Radila je i na stripu „Zabavna kuća: porodični tragikostrip“, zasnovanom na Bešdelinom otkriću, nakon očeve smrti, da je njen otac bio gej koji nikada nije „izašao iz ormara“, kao i na „Da li si ti moja majka? Komična drama“, u kojoj se Bešdel fokusira na svoju majku i njihov udaljen, napukao odnos.

Međutim, Bešdel je vjerovatno najpoznatija po svom doprinosu leksikonu pop kulture – stvorila je feminističku mjernu jedinicu za filmove koja nosi njeno ime, Bešdel test. Za neupućene, film može položiti Bešdel test ukoliko:

1) postoje barem dvije žene u njemu

2) koje međusobno razgovaraju

3) o bilo čemu osim o muškarcima.

Zaprepašćujuće je koliko mnogo filmova ne uspijeva da zadovolji tri ovako jednostavna kriterijuma. Bešdel je osmislila test 1985. godine u epizodi stripa „Lezbače za praćenje“ pod nazivom „Pravilo“. Ovu epizodu je napisala kada je imala samo 25 godina.

Bešdel, koja kao da već živi san – trenutno je u Italiji u sklopu programa umjetničke rezidencije – dobiće stipendiju od 625000 US dolara u periodu od pet godina. Stipendiju može potrošiti kako god želi. U razgovoru za LA Times, Bešdel je rekla sljedeće o novčanoj nagradi: „Daće mi puno sigurnosti koju trenutno nemam. Isplatiću neke dugove, uštedjeti za penziju – potpuno dosadne stvari“, dodajući kako će joj nagrada omogućiti „preuzimanje nekih rizika, rad na nečem novom – da zaista uronim u svoj rad. To je nevjerovatan poklon“.

Prije Bešdel, jedina osoba koja stvara grafičke novele a koja je osvojila prestižnu stipendiju bio je Ben Kačor, 2002. godine.

Prva osoba koja je dobila MekArturov grant za stvaranje naučne fantastike, bila je Oktavija Batler, 1995. godine.

Ovdje pogledajte ostalih 20 državljana i državljanki SADa koji su dobili MekArturov grant za 2014. godinu, poznatog i kao “nagrada za genije”.

Takođe, pogledajte koji blokbasteri prolaze Bešdel test, a koji sve padaju.

Prilagođen tekst Džesike Goldštajn, “The Woman Who Created The Bechdel Test Is Officially A Genius”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s