„Univerzalna biblioteka i druge priče“ kao naš novogodišnji poklon!

Upravo smo objavili svoju drugu knjigu, „Univerzalna biblioteka i druge priče”, autora Kurda Lasvica!!!

Elektronsku knjigu poklanjamo našim čitateljkama i čitateljima povodom novogodišnjih praznika. Prevođenje knjige je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Univerzalna biblioteka velika

Kurd Lasvic je jedan od osnivača naučne fantastike, odnosno spekulativne fikcije, kao posebnog žanra. Naslovna priča knjige, „Univerzalna biblioteka”, u svjetsku književnost uvodi koncept biblioteke u kojoj se mogu naći, kako Lasvic piše, „sabrana sva djela koja su u književnosti ikad napisana ili bi u budućnosti mogla biti napisana“. Upravo je „Univerzalna biblioteka“ inspirisala Horhe Luis Borhesa da napiše esej „Totalna biblioteka“ i kratku priču „Vavilonska biblioteka“.

Knjigu je prevela doc. dr Jelena Knežević, koja je i autorka predgovora, a dizajn i prelom je uradila Marina Garović.

Knjigu možete naći na našem sajtu: http://aquamarinepress.com/Univerzalna%20biblioteka.html

Iz predgovora „Kurd Lasvic: naučna fantastika ili san o boljem svijetu?”

„Iako ih nije moguće jednoznačno odrediti kao naučno-fantastične, jer među njima ima i onih koje se prevashodno naslanjaju na poetiku bajke ili basne, ove priče su proizvod prvobitnog udruživanja naučnih sadržaja i umjetničke forme, odnosno vrli početak tradicije spekulativne i naučne fantastike na njemačkom jeziku…

…Lasvic poeziju određuje kao oblik ljudske svijesti – ne manje vrijedan od nauke – koji se sa aspekta čovjekove radoznalosti i „neugasive čežnje za boljim i srećnijim stanjima od onih koja se nude na Zemlji”, pita o stanovnicima drugih svjetova. To je nesporni domen pjesnikovog suverenog djelovanja. On, štaviše, hipoteze o vanzemaljskim svjetovima može da razrađuje znatno slobodnije nego naučnik, a njegovo jedino ograničenje je da događaje i karaktere predstavi saglasno naučnoj svijesti svog vremena, tj. pozitivnim zakonima prirodnih nauka – kada je riječ o motivaciji radnje, odnosno, u skladu sa psihološkim iskustvom – kada je riječ o karakterizaciji. Samo će tako čitalac moći da se „sa lakoćom uživi u prirodu, vrstu i način života stanovnika [druge] planete”, zadovoljavajući istovremeno svoju potrebu za ljepotom i prijatnošću.

…Univerzalna biblioteka i druge priče prezentuje Lasvicov opus u njegovoj sveukupnoj raznovrsnosti – od traktata, preko polemičkih skica u književnoj formi do poetskih crtica iz geološke i svjetske istorije i pripovijesti dosljedno realistične motivacije koje fantastičnim svjetovima obezbjeđuju pravo na postojanje.“

doc. dr Jelena Knežević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s