Čitajte o nama u Pobjedi!

Novogodišnji poklon „Akvamarin presa”

 Univerzalna biblioteka Kurda Lasvica

Izdavač knjigu u elektronskom obliku poklanja čitaocima povodom novogodišnjih praznika.

Knjigu je prevela doc. dr Jelena Knežević, koja je i autorka predgovora. Dizajn je uradila Marina Garović.

20141230_134552

Podgorica – „Akvamarin pres“, izdavačka kuća iz Podgorice, objavila je knjigu „Univerzalna biblioteka i druge priče” Kurda Lasvica.

Izdavač knjigu u elektronskom obliku poklanja čitaocima povodom novogodišnjih praznika. Prevođenje je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

Koncept

Kurd Lasvic jedan je od osnivača naučne fantastike, odnosno spekulativne fikcije kao posebnog žanra. Naslovna priča knjige, „Univerzalna biblioteka”, u svjetsku književnost uvodi koncept biblioteke u kojoj se mogu naći, kako Lasvic piše, „sabrana sva djela koja su u književnosti ikad napisana ili bi u budućnosti mogla biti napisana“. Upravo je „Univerzalna biblioteka“ inspirisala Horhe Luisa Borhesa da napiše esej „Totalna biblioteka“ i kratku priču „Vavilonska biblioteka“.

Knjiga „Univerzalna biblioteka i druge priče” prezentuje Lasvicov opus u njegovoj sveukupnoj raznovrsnosti – od traktata, preko polemičkih skica u književnoj formi do poetskih crtica iz geološke i svjetske istorije i pripovijesti dosljedno realistične motivacije koje fantastičnim svjetovima obezbjeđuju pravo na postojanje.

Prioriteti

Knjigu je prevela doc. dr Jelena Knežević, koja je i autorka predgovora, a dizajn i prelom uradila je Marina Garović. Zainteresovani čitatelji elektronskoj knjizi „Univerzalna biblioteka i druge priče“ mogu pristupiti preko sajta izdavačke kuće http://aquamarinepress.com

„Akvamarin pres” je nova, nezavisna izdavačka kuća osnovana sa ciljem da osobama koje čitaju, pišu i prevode društvenu teoriju i spekulativnu fikciju u Crnoj Gori i regionu otvori dodatne mogućnosti za rad.

Mnogo nam je važnije da naše knjige budu visokog kvaliteta, nego da ih bude puno, tako da naš mali, posvećeni tim radi na publikovanju jednog do dva naslova godišnje. Možda ćemo rasti u budućnosti, možda ćemo ostati mali i visoko specijalizovani. U svakom slučaju, naši naslovi će uvijek biti pažljivo pripremljeni – ističe glavna urednica „Akvamarin presа” Čarna Brković.

Kako je kazala, u fokusu tog izdavača su romani, antologije, zbornici tekstova, eseja i kratkih priča. Zainteresovani su i za eksperimentalne forme, dok god, u širem smislu, pripadaju društvenoj teoriji i naučnoj fikciji.

 

POBJEDA, utorak, 30. decembar 2014.

http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2014-12-30/#/20/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s